Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχθεί για πρώτη φορά το Θερινό Σχολείο Ανθρωπιστικών Επιστημών, μια σπουδαία ακαδημαϊκή δράση που υλοποιείται από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Από τις 13 έως τις 18 Ιουλίου 2025, το νησί θα φιλοξενήσει κορυφαίους επιστήμονες που θα αναπτύξουν θέματα της φιλολογίας, της γλωσσολογίας, της παιδαγωγικής και της μουσικολογίας.
Η έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Ιουλίου στη Βιβλιοθήκη «Κοραής» και στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, με τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή Δημήτριο Δρόσο, να κηρύσσει την επίσημη έναρξη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η παρουσία της διακεκριμένης γλωσσολόγου, Καθηγήτριας Ιάνθης-Μαρίας Τσιμπλή, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, η οποία θα μιλήσει για τη «Γλώσσα και επικοινωνία και συναφείς διαταραχές στην παιδική ηλικία».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα θεματικών ενοτήτων, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Ενδεικτικά:
«Κείμενο στην ψηφιακή εποχή: Νέοι δρόμοι ανάγνωσης και ανάλυσης» από την Κατερίνα Φλώρου.
«Γλωσσολογία και διδασκαλία της γραμματικής: Ανακαλύπτοντας τη δομή της γλώσσας» από τους Μιχάλη Γεωργιαφέντη και Αγγελική Τσόκογλου.
«Από τα ιερογλυφικά στο messenger: Γλώσσα και γραφή στο χθες και στο σήμερα» από τον Θανάση Γιάνναρη.
«Βυζαντινή Μουσική» από τον Αχιλλέα Χαλδαιάκη, με τη συμμετοχή να συνοδεύεται από γιορτή παραδοσιακών χορών.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο ακαδημαϊκό κοινό. Οι ομιλίες απευθύνονται σε όλο το ευρύ κοινό της Χίου, ενώ τα επιμορφωτικά σεμινάρια/workshops είναι ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία επιμόρφωσης δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους.
Επιπλέον θεματικές ενότητες θα καλύψουν ζητήματα όπως η κοινωνιολογία της εφηβείας, η βυζαντινή λογοτεχνία, οι επισεσυρμένες και βιβλιακές γραφές, καθώς και η γλωσσική ανάπτυξη στο σχολείο και την οικογένεια.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να καταστεί το Θερινό Σχολείο ένας σταθερός θεσμός, προσεγγίζοντας τις τοπικές κοινωνίες εκτός Αθηνών και προσφέροντας ακαδημαϊκές δράσεις σε περιοχές που στερούνται συχνά τέτοιων ευκαιριών. Τον συντονισμό του Σχολείου από το ΕΚΠΑ έχουν αναλάβει οι Μιχάλης Γεωργιαφέντης, Ευαγγελία Κυρίτση και Αντωνία Σαρρή, ενώ από τη Χίο συμμετέχουν ενεργά οι Παύλος Καλογεράκης, Ιωάννης Ρες και Άννα Χαζίρη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα και περαιτέρω πληροφορίες βρίσκονται στον επίσημο ιστότοπο του ΕΚΠΑ.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Χίο, όπως αυτό έχει προγραμματιστεί από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής».
19:00 – 19:30
Έναρξη Θερινού Σχολείου
Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτριου Δρόσου
Χαιρετισμός του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης «Κοραής», Παύλου Καλογεράκη
19:30 – 20:30
Ομιλία της Ιάνθης-Μαρίας Τσιμπλή
«Γλώσσα και επικοινωνία και συναφείς διαταραχές στην παιδική ηλικία»
9:30 – 11:00
Κατερίνα Φλώρου
«Κείμενο στην ψηφιακή εποχή: Νέοι δρόμοι ανάγνωσης και ανάλυσης»
11:30 – 13:00
Μιχάλης Γεωργιαφέντης & Αγγελική Τσόκογλου
«Γλωσσολογία και διδασκαλία της γραμματικής: Ανακαλύπτοντας τη δομή της γλώσσας»
9:30 – 11:00
Θανάσης Γιάνναρης
«Από τα ιερογλυφικά στο messenger: Γλώσσα και γραφή στο χθες και στο σήμερα»
11:30 – 13:00
Ευαγγελία Κυρίτση
«Γλωσσική ανάπτυξη και επικοινωνία στην οικογένεια και στο σχολείο»
19:00 – 20:00
Αχιλλέας Χαλδαιάκης
«Βυζαντινή Μουσική»
Στη συνέχεια:
Γιορτή με παραδοσιακούς χορούς
9:30 – 11:00
Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου
«Εφηβεία: Μία κοινωνιολογική και παιδαγωγική προσέγγιση»
11:30 – 13:00
Μαγδαληνή Καλοπανά
«Γιάννης Χρήστου και Μίκης Θεοδωράκης: Δύο συνθέτες σε πράξη και μετα-πράξη στη Χίο»
19:00 – 20:00
Θεοδώρα Αντωνοπούλου
«Μικρή εισαγωγή στη Βυζαντινή λογοτεχνία»
9:30 – 11:00
Αμφιλόχιος Παπαθωμάς
«Εισαγωγή στις επισεσυρμένες γραφές από την πρώιμη ελληνιστική εποχή ως το Βυζάντιο (4ος αι. π.Χ. – 9ος αι. μ.Χ.)»
11:30 – 13:00
Αντωνία Σαρρή
«Εισαγωγή στις βιβλιακές-λογοτεχνικές γραφές από την πρώιμη ελληνιστική εποχή ως το Βυζάντιο (4ος αι. π.Χ. – 9ος αι. μ.Χ.)»
13:00 – 14:00
Ιωάννης Ρες, Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Χίου
Τελετή λήξης Θερινού Σχολείου
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.