Με λόγια που δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) Γιώργος Τούμπος, εξέπεμψε το πρωί της Τετάρτης, ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής σύσκεψης φορέων που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου. Στη συνάντηση, που διεξήχθη παρουσία του Βουλευτή Παύλου Χρηστίδη καθώς και του Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Μιχαηλίδη τέθηκαν επί τάπητος τα διαχρονικά και άλυτα προβλήματα που αφορούν την προστασία της μαστιχοφόρου ζώνης του νησιού από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο Γιώργος Τούμπος, αναφερόμενος στις καταστροφικές φωτιές του 2012 και του 2016, θύμισε ότι η Χίος υπήρξε θύμα δύο από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το 2012 χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Τότε εκπονήθηκαν μελέτες, έγιναν προτάσεις, επισκέφθηκαν τη Χίο κορυφαίοι επιστήμονες, ήρθαν στελέχη διεθνών οργανισμών. Παρά ταύτα, το μόνο που έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι κάποια κορμοφράγματα. Ουσιαστικό έργο προστασίας δεν υπάρχει», τόνισε με έμφαση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δρομολόγιο της φωτιάς επαναλαμβάνεται μονότονα και καταστροφικά: ξεκινά από τον Βροντάδο, περνά από τον Άγιο Μακάριο και, αν δεν ανακοπεί, καταλήγει στο νότιο τμήμα του νησιού, στη μαστιχοφόρο ζώνη. «Η φωτιά δεν σταματά πουθενά. Μοναδικό εμπόδιο παραμένει η θάλασσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ επισήμανε πως η μαστιχοκαλλιέργεια, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της νότιας Χίου, βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο. «Το 2016 χάσαμε 40.000 στρέμματα και 60.000 δέντρα. Αυτά τα δέντρα δεν είναι σε γλάστρες. Είναι αποτέλεσμα δεκαετιών μόχθου και επένδυσης. Η μαστίχα δεν είναι μόνο ένα προϊόν, είναι το βιωτικό κεφάλαιο 5.000 οικογενειών», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σήμερα στη Χίο υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο μαστιχόδεντρα.
Σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος, ο Γιώργος Τούμπος στηλίτευσε την αδυναμία της Πολιτείας να δημιουργήσει έστω τις βασικές υποδομές πυροπροστασίας: «Από τον Άγιο Γεώργιο και κάτω δεν υπάρχει καμία απολύτως υποδομή. Η φωτιά ταξιδεύει ανεμπόδιστα με ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 8 χιλιόμετρα την ώρα. Ποιος μπορεί να την ανακόψει όταν δεν υπάρχει ούτε ένα έργο αναχαίτισης;».
Όπως τόνισε, κάθε φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά, οι τοπικοί φορείς και οι εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά χωρίς υποδομές το έργο τους είναι μάταιο. «Αυτή τη στιγμή, αν ξεσπάσει μία μεγάλη φωτιά στο ανατολικό μέτωπο, δεν θα μιλάμε μόνο για καμένες εκτάσεις αλλά και για ανθρώπινα θύματα», προειδοποίησε.
Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποθάρρυνση των νέων ανθρώπων να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα: «Πώς να πείσεις έναν νέο άνθρωπο να καλλιεργήσει μαστίχα, όταν δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο κόπος του δεν θα χαθεί σε λίγες ώρες από μια φωτιά;».
Τόνισε δε ότι η μαστίχα, ως προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, δεν αντέχει τέτοιες απώλειες. «Η αναγέννηση των καλλιεργειών απαιτεί τουλάχιστον 15 χρόνια. Αν δεν προστατέψουμε τώρα το φυτικό μας κεφάλαιο, η οικονομία του νησιού θα καταρρεύσει», είπε.
Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Τούμπος απηύθυνε δημόσια ερώτηση προς τους αρμόδιους φορείς: «Ποιες είναι οι υποδομές πυροπροστασίας που διαθέτει η Χίος αυτή τη στιγμή; Υπάρχει κάποιο σχέδιο δράσης ή θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στον καλό καιρό και στην τύχη;».
Παράλληλα, αναγνώρισε την ανάγκη ενίσχυσης του εξοπλισμού και των εθελοντικών ομάδων, αλλά ξεκαθάρισε πως η λύση δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον ηρωισμό των πολιτών: «Χρειάζονται επενδύσεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε αντιπυρικά έργα, σε προληπτικά μέτρα και κυρίως σε σχέδιο δράσης».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της ΕΜΧ προειδοποίησε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να περιμένει άλλο: «Είναι ζήτημα επιβίωσης για τη μαστίχα και για τη Χίο συνολικά. Χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει επένδυση, δεν υπάρχει μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Το μήνυμά του, που διατυπώθηκε με σαφήνεια και ένταση, βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση στους παραγωγούς της νότιας Χίου, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά το άγχος της επόμενης καταστροφής, χωρίς να βλέπουν καμία ουσιαστική προοπτική αλλαγής.
Η παρουσία του Βουλευτή Παύλου Χρηστίδη, που άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Προέδρου της ΕΜΧ, αναμένεται να δώσει πολιτική διάσταση στο ζήτημα, με το ΠΑΣΟΚ να καλείται να προωθήσει σχετικές πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.