Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πρώην Υπουργός Αιγαίου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Κοσμάς Σφυρίου βρέθηκε ξανά στο νησί, τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, το πρώτο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η παρουσία του στην εκδήλωση επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυση του ιδρύματος συνοδεύτηκε από δηλώσεις ουσίας και ιστορικής μνήμης, που αποκαλύπτουν τη βαθιά πολιτική διάσταση της εκπαιδευτικής αποκέντρωσης.
«Η επιστροφή μου στο Μιχάλειο κτίριο, 40 χρόνια μετά, με γεμίζει συγκίνηση. Δεν πρόκειται για μία απλή επέτειο, αλλά για την υπενθύμιση μιας εθνικής επιλογής που εδραιώθηκε με όραμα και τόλμη», τόνισε με έμφαση ο Κοσμάς Σφυρίου, περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες ελήφθη η απόφαση ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το πολιτικό πλαίσιο της δεκαετίας του 1980.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν ήταν μια τυχαία ή τεχνοκρατική επιλογή, αλλά η ιστορική συνέχεια ενός σχεδίου που είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά το 1920 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κατόπιν πρότασης του κορυφαίου επιστήμονα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, με σκοπό την ίδρυση του Ιωνικού Πανεπιστημίου στη Σμύρνη. «Η μικρασιατική καταστροφή ματαίωσε την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου, όμως το όραμα εκείνο αναγεννήθηκε 62 χρόνια αργότερα, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, με το Προεδρικό Διάταγμα του 1984, που υπέγραψε ο τότε Υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης», ανέφερε.
Ο πρώην υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πολιτικό ρίσκο που είχε αναληφθεί εκείνη την περίοδο, αφού – όπως εξήγησε – «υπήρχαν έντονες αντιρρήσεις τόσο από υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και από πανεπιστημιακούς κύκλους, για το αν ένα πολυνησιακό πανεπιστήμιο θα μπορούσε να σταθεί ακαδημαϊκά και διοικητικά». Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική βούληση επικράτησε, υιοθετώντας το μοντέλο του δικτυωτού πανεπιστημίου, το οποίο κατέστησε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Ρόδο ενεργούς κόμβους ακαδημαϊκής παραγωγής.
«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτέλεσε έκτοτε έναν μοχλό αναπτυξιακής ώθησης, κοινωνικής κινητικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης για τα νησιά του Αιγαίου. Ήταν και παραμένει μία τολμηρή επιλογή, η οποία αποδείχθηκε προφητική για τις δυνατότητες της νησιωτικής Ελλάδας», δήλωσε ο Κοσμάς Σφυρίου, υπογραμμίζοντας το ρόλο των τοπικών κοινωνιών και των βουλευτών όλων των παρατάξεων στην υλοποίηση του σχεδίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία που είχε με τον Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Χίο, σημειώνοντας πως η καθοριστική πολιτική βούληση της εποχής υπήρξε η κινητήρια δύναμη για τη θεσμική θεμελίωση ενός νέου ακαδημαϊκού χάρτη.
«Η απόφαση ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν ελήφθη με μικροπολιτικά κριτήρια, αλλά ως εθνική πολιτική στρατηγική, η οποία δικαιώθηκε στον χρόνο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η σημερινή παρουσία μας εδώ αποδεικνύει την ανθεκτικότητα και τη δυναμική αυτού του θεσμού».
Ο Κοσμάς Σφυρίου κατέληξε με έναν βαθιά συγκινητικό απολογισμό: «Η Χίος δεν ήταν απλώς η γεωγραφική αφετηρία αυτού του εγχειρήματος. Ήταν και παραμένει ο θεμέλιος λίθος ενός μεγάλου εκπαιδευτικού οράματος για την Ελλάδα του Αιγαίου».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.