Σημαντική παρέμβαση για το μέλλον της Χίου στον τομέα της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων πραγματοποίησε σήμερα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο κυβερνητικής εκδήλωσης αφιερωμένης στην εθνική στρατηγική και το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης του νησιού.
Με λόγο σαφή και επιτακτικό, ο κ. Γραφάκος παρουσίασε την εξέλιξη του εθνικού σχεδιασμού, δίνοντας έμφαση στην καθοριστική συμβολή της Χίου στη μετάβαση από την υγειονομική ταφή απορριμμάτων στην ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίηση.
«Από παρίες και ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε μέχρι το 2030 να φτάσουμε στην κορυφή. Εκεί που αξίζει στην πατρίδα μας και στο λαό μας», υπογράμμισε με έμφαση ο Μανώλης Γραφάκος, περιγράφοντας τρεις βασικούς πυλώνες για τη νέα εποχή στη διαχείριση των αποβλήτων: την ανακύκλωση, την επεξεργασία απορριμμάτων και την ενεργειακή αξιοποίησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η προγραμματισμένη ολοκλήρωση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Χίου έως το 2026. Η μονάδα, η οποία θα εξυπηρετεί τόσο το νησί όσο και τα γειτονικά μικρότερα νησιά, θα παράγει δευτερογενές καύσιμο, περιορίζοντας δραστικά την ταφή απορριμμάτων και προστατεύοντας το περιβάλλον.
«Δε θα θάβουμε απόβλητα στη Χίο. Δε θα θάβουμε ούτε στα Ψαρά, ούτε στις Οινούσσες», ξεκαθάρισε, σηματοδοτώντας την περιβαλλοντική μεταστροφή που προωθείται με ταχύτητα και σαφή στρατηγική.
Η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα αποκάλυψε και την ολοκλήρωση του ολιστικού σχεδίου ανακύκλωσης για τον Δήμο Χίου. Το σχέδιο προσδιορίζει τις ανάγκες σε εξοπλισμό διαλογής στην πηγή και διασφαλίζει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών.
«Η πολιτεία έχει διασφαλίσει τα χρήματα για τις υποδομές», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η Χίος εντάσσεται ενεργά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους.
Επιπλέον, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανακοίνωση του τρόπου υλοποίησης του ειδικού σχεδίου για τα δύο γειτονικά νησιά, Ψαρά και Οινούσσες, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης επίσης το 2026.
Στη συνέχεια, ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στο έργο αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού της Χίου, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έργο-ορόσημο, όπως το χαρακτήρισε, καθώς περιλαμβάνει τριτοβάθμια επεξεργασία νερού που επιτρέπει την άρδευση, ενισχύοντας την κυκλική διαχείριση υδάτινων πόρων.
Την ίδια στιγμή, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θεσμικό και τεχνικό υπόβαθρο που απαιτείται για τη διαχείριση των λυμάτων σε μικρούς οικισμούς κάτω των 1.000 κατοίκων, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία. Ζήτησε από τους τοπικούς φορείς να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατάρτισης ολιστικού σχεδίου διαχείρισης λυμάτων και υδάτων για τη Χίο και τον Βόρειο Αιγαίο.
«Το έχουμε συζητήσει – πρέπει να το κάνετε. Βοηθήστε στη σύνταξη αυτού του ολιστικού σχεδίου. Είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην Περιφέρεια και στον Δήμο Χίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.