Την ενεργοποίηση ενός νέου πλαισίου συνεργασίας και σχεδιασμού για την εθνική στρατηγική ανάπτυξης της Χίου, παρουσίασε από το βήμα της κυβερνητικής εκδήλωσης στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ανοίγοντας έναν πολυεπίπεδο διάλογο με την τοπική κοινωνία.
«Δεν έχουμε εκλογές και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε ήρεμα και ουσιαστικά τι συμφέρει κάθε τόπο», υπογράμμισε ο κ. Κοντογεώργης, επισημαίνοντας ότι το στοίχημα της κυβέρνησης είναι το μέρισμα της ανάπτυξης να κατανέμεται δίκαια, με κοινωνική και γεωγραφική ισότητα.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής τοποθετείται η μέριμνα για τον τόπο και την παραμονή του πληθυσμού, με τον Υφυπουργό να τονίζει: «Δική μας έγνοια είναι να προασπίσουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη να μείνει στον τόπο που γεννήθηκε, να δημιουργήσει και να αισθάνεται ότι έχει ίσες ευκαιρίες».
Η προσέγγιση της κυβέρνησης βασίζεται στην ενίσχυση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων με έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τον πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο των πόρων.
Ο κ. Κοντογεώργης δεν παρέλειψε να ασκήσει έμμεση κριτική στα αποτελέσματα παρελθόντων αναπτυξιακών πολιτικών, τονίζοντας: «Παρά το ότι έχουν διατεθεί πολλοί πόροι για την περιφερειακή ανάπτυξη τα τελευταία 20-25 χρόνια, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά». Ειδική αναφορά έγινε στις αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε το νησί – μεταναστευτικό, πανδημία – και στην ανάγκη υπέρβασης του παλιού μοντέλου.
Η Χίος εντάσσεται πλέον, όπως ανακοινώθηκε, στη δεύτερη δωδεκάδα περιοχών που συνδιαμορφώνουν τα τοπικά αναπτυξιακά σχέδια στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, με ορίζοντα την πλήρη ένταξή τους σε ένα συνολικό κυβερνητικό πλάνο έως τα τέλη του έτους.
«Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται από γραφεία στην Αθήνα. Χρειάζεται να ενσωματώνει την τοπική ανησυχία, τις προτεραιότητες και τις ιδιαιτερότητες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι «ένα κοινό πλαίσιο δράσης με τις τοπικές αρχές, που θα διαμορφώνεται με λογοδοσία, ρεαλισμό και προοπτική».
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες προτεραιότητας:
Συντονισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων για αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων.
Ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με ειδικές πολιτικές για τη νησιωτικότητα και την εδαφική συνοχή.
Αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης, με στόχο την αντιστροφή της γήρανσης του πληθυσμού.
Διαχείριση του υδάτινου δυναμικού και των πλημμυρικών κινδύνων, με έμφαση στην ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής κρίσης.
Χωροταξικός σχεδιασμός και αξιοποίηση των επενδυτικών δυνατοτήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν υποστεί κρίσεις ή έχουν επενδυτική προϊστορία.
Ο κ. Κοντογεώργης αποκάλυψε ότι ήδη προετοιμάζονται 47 τοπικά αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων η Χίος αποτελεί κομβικό κόμβο διαλόγου και δράσης. «Ήδη περισσότερες από 200 νέες πολιτικές έχουν ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο, με στόχο να ενσωματώνεται η περιφερειακή διάσταση στις κεντρικές αποφάσεις», σημείωσε.
Με τη σύσταση τοπικών ομάδων εργασίας που περιλαμβάνουν εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, η Χίος προορίζεται να αποτελέσει μοντέλο βιώσιμης νησιωτικής ανάπτυξης, όπως αναφέρθηκε.
«Ο Πρωθυπουργός δεν βρίσκεται σήμερα εδώ λόγω υποχρεώσεων στο εξωτερικό, όμως θα επισκεφθεί τη Χίο πολύ σύντομα», κατέληξε ο κ. Κοντογεώργης, προσδίδοντας πολιτική βαρύτητα στη διαδικασία και υπογραμμίζοντας την κυβερνητική δέσμευση για τη Χίο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.