23.7.2025 13:25

«Ιερά Οδός 343»: Ένα θεατρικό ντοκουμέντο για την ψυχική ασθένεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού, η παράσταση επιχειρεί να ρίξει φως σε μια σκοτεινή πτυχή της κοινωνικής ιστορίας του τόπου

Μια παράσταση που συνδυάζει τη θεατρική αφήγηση με την ιστορική έρευνα, βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν ή εργάστηκαν στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο, παρουσιάζεται την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025, στις 21:00, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Τίτλος της, «Ιερά Οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο», εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού.

Η σκηνική σύνθεση αποτυπώνει, μέσα από λόγο και ήχο, βιώματα ψυχικά ασθενών, συγγενών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, όπου η θεατρική πράξη αποκτά τον χαρακτήρα μαρτυρίας, με τις αφηγήσεις να αποδίδονται με ευαισθησία, σεβασμό και βαθιά ενσυναίσθηση.

«Μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί»

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι βασικοί συντελεστές της παράστασης ανέλυσαν τις προκλήσεις αλλά και τις συγκινήσεις που περιείχε η διαδικασία μεταφοράς του βιβλίου στη θεατρική σκηνή.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Παχουνδάκης τόνισε πως:
«Το βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού ήταν ένα συγκλονιστικό εύρημα. Η Χριστίνα το εντόπισε, μου το πρότεινε και ξεκινήσαμε μια πορεία βαθιάς εξερεύνησης. Οι αφηγήσεις των ασθενών και των θεραπευτών μάς καθήλωσαν».

Η Χριστίνα Λυκοτσέτα, υπεύθυνη δραματουργικής επεξεργασίας και πρωταγωνίστρια, επεσήμανε τη δυσκολία του εγχειρήματος:
«Το βιβλίο δεν είναι θεατρικό έργο, είναι μία πυκνή έρευνα 450 σελίδων, η οποία καλύπτει την ιστορία του Δρομοκαΐτειου από την ίδρυσή του μέχρι τη δεκαετία του ’80. Η δραματουργική επεξεργασία χρειάστηκε μήνες δουλειάς και μεγάλης ευθύνης».

Παράλληλα, υπογράμμισε τον τοπικό χαρακτήρα του έργου:
«Ο Ζωρζής Δρομοκαΐτης ήταν Χιώτης. Το πατρικό του σπίτι, αν και ερειπωμένο, υπάρχει ακόμη στην Πλατεία της Χίου. Η σχέση του με την ψυχική ασθένεια ξεκίνησε από την ίδια του τη σύζυγο, την Ταρσή, και αποτέλεσε τον καταλύτη για τη δημιουργία του ψυχιατρείου».

Ο ήχος ως εσωτερικός διάλογος

Ο ηθοποιός και μουσικός Φίλιππος Δραγούμης, δεύτερος αφηγητής της παράστασης, εξήγησε τη σύνθετη λειτουργία της μουσικής:
«Η μουσική δημιουργεί μια εσωτερική συνομιλία με τα κείμενα. Δεν είναι συνοδευτική· είναι οργανικό μέρος του λόγου. Η συνύπαρξη ήχου και φωνής είναι καθοριστική».

Μια ομάδα με συνοχή και στόχευση

Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του Βασίλη Παχουνδάκη, ενώ στην ερμηνεία συμμετέχουν οι Χριστίνα Λυκοτσέτα και Φίλιππος Δραγούμης. Τα σκηνικά και οι φωτισμοί είναι του Έβη Χρήστου, τα κοστούμια της Ελένης Νομίδη, η φωτογραφική επιμέλεια της Κατερίνας Αρβανίτη, ενώ την επικοινωνία της παράστασης έχει αναλάβει η Χρύσα Ματσαγκάνη.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 60 λεπτά και η είσοδος είναι ελεύθερη, με υποχρεωτική κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 22710 72212.

Εμπειρία που αφήνει αποτύπωμα

Η ομάδα έχει ήδη δώσει παραστάσεις στην Αθήνα και στη Χίο, με εξαιρετική απήχηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περσινή παρουσίαση στο ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια, όπου – όπως σημείωσε ο Β. Παχουνδάκης
«το φθαρμένο σκηνικό του κτηρίου ταίριαξε απόλυτα με την αίσθηση εγκατάλειψης που φέρουν τα κείμενα».

Η Χριστίνα Λυκοτσέτα πρόσθεσε πως:
«Παίξαμε και στο Δρομοκαΐτειο, μπροστά σε ασθενείς και προσωπικό. Ήταν μια στιγμή μεγάλης φόρτισης, αλλά και δικαίωσης».

Η φετινή περιοδεία στη Χίο περιλαμβάνει τέσσερις ακόμη παραστάσεις:

  • 25 και 26 Ιουλίου στο Κτήμα Στεφάνου στον Καρδάμυλα

  • 27 Ιουλίου στη Βολισσό

  • 2 Αυγούστου στον Όρμο Λω

Η παράσταση απευθύνεται σε κοινό άνω των 8 ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ