Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Επιπλωμένων Δωματίων, Διαμερισμάτων και Τουριστικών Κατοικιών Χίου καταθέτει πλήρη και τεκμηριωμένη δέσμη αιτημάτων, εστιάζοντας τόσο στην αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών όσο και στην άμεση στήριξη του τουριστικού κλάδου του νησιού. Η επιστολή κοινοποιείται στα συναρμόδια υπουργεία, αποτυπώνοντας την αγωνία του κλάδου μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαψαν 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στον πρωτογενή, δευτερογενή και τουριστικό τομέα.
Κεντρικό ζήτημα που θίγουν οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι η έλλειψη άμεσης αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με το εξωτερικό, οι υψηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και η χρονοβόρα και κοστοβόρα θαλάσσια πρόσβαση από τον Πειραιά. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η ακτοπλοϊκή σύνδεση χαρακτηρίζεται από μακρά διάρκεια ταξιδιού και έλλειψη καμπινών, ενώ τα δρομολόγια του Αυγούστου και των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.
Οι επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων αποτυπώνονται ήδη στις κρατήσεις, με αισθητή πτώση ακόμα και εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου. Αν και ο κοινωνικός τουρισμός προσφέρει μερική ανακούφιση, οι χαμηλές τιμές των voucher δεν επαρκούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, των οποίων τα λειτουργικά έξοδα είναι υψηλά και συνεχώς αυξανόμενα.
Μεταξύ των κρίσιμων έργων υποδομής που ζητούν να επιταχυνθούν, ο Σύλλογος εστιάζει:
Στην επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου της Χίου, για την οποία υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προσωπικά κατά την επίσκεψή του στο νησί στις 10 Μαΐου του προηγούμενου έτους. Παρά τις διαβεβαιώσεις για παράδοση εντός της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, η πρόοδος των εργασιών παραμένει περιορισμένη.
Στην ανακατασκευή του τελωνείου στο λιμάνι της Χίου, έργο που εκκρεμεί 31 μήνες μετά την υπογραφή του, προκαλώντας ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες λόγω πολύωρων καθυστερήσεων στους ελέγχους διαβατηρίων.
Στην άμεση ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης, όπως τα φράγματα συγκέντρωσης νερού (ενδεικτικά το φράγμα «Κόρης Γεφύρι»), δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί κατά τους θερινούς μήνες.
Πέραν των υποδομών, οι τουριστικές επιχειρήσεις της Χίου ζητούν στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού:
Θέσπιση του “Chios Pass”, αντίστοιχου με τα προγράμματα “Samos Pass” και “Evia Pass”, που θα παρέχει οικονομικά κίνητρα στους επισκέπτες.
Ένταξη της Χίου στους ειδικούς πίνακες της ΔΥΠΑ, με δυνατότητα 12 διανυκτερεύσεων μέσω κοινωνικού τουρισμού και αύξηση της επιδότησης κατά 20%, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πληγεισών περιοχών.
Μείωση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη γραμμή Χίου – Τσεσμέ, για την ενίσχυση των τουριστικών ροών από την Τουρκία.
Επιδότηση των αεροπορικών πτήσεων από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να καταστούν πιο προσιτές οι μετακινήσεις και να περιοριστούν οι ακυρώσεις.
Με την επιστολή τους, οι επαγγελματίες του τουρισμού της Χίου απευθύνουν μία ξεκάθαρη έκκληση για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας. Όπως τονίζουν, τα αιτήματα αυτά αποτελούν ζήτημα επιβίωσης για έναν κλάδο που ήδη μετρά πληγές από φυσικές καταστροφές και οικονομικές δυσκολίες, σε μία χρονιά που θα έπρεπε να είναι τουριστικά δυναμική.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.