Στη «καρδιά» της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, «χτύπησε» για πέντε ημέρες η καρδιά της γαστρονομικής ταυτότητας του Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας στην έκθεση «9η Γιορτή Μελιού & Τοπικών Προϊόντων 2025», που διοργανώθηκε από την ATLAS EXPO.
Από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου 2025, το περίπτερο της Περιφέρειας αποτέλεσε έναν ζωντανό πυρήνα προβολής των μοναδικών προϊόντων των νησιών, προσελκύοντας χιλιάδες καταναλωτές και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, τα αρώματα και τις γεύσεις των νησιών.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανταποκρίθηκε με αμεσότητα στην πρόσκληση των διοργανωτών, συμμετέχοντας χωρίς οικονομική επιβάρυνση και αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση μίας πολυεπίπεδης και αντιπροσωπευτικής παρουσίας. Στο περίπτερο παρουσιάστηκαν, σε ένα ενιαίο στήσιμο, τόσο ποτά (οίνοι, λικέρ, αποστάγματα, χυμοί) όσο και ουζομεζέδες, παραδοσιακά εδέσματα και γευστικά συνοδευτικά, αποτυπώνοντας τον πολυσύνθετο χαρακτήρα της τοπικής διατροφής.
Η παρουσία και η γευσιγνωσία οργανώθηκε υπό τον συντονισμό των Αντιπεριφερειαρχών Δημήτρη Καλλία (Λέσβος – Λήμνος), Νίκου Νύκτα (Χίος) και Άννης Ανδρεάδου (Σάμος – Ικαρία), ενώ την αποστολή των προϊόντων ανέλαβε ο ειδικός στο μάρκετινγκ και την επιχειρησιακή έρευνα Πάνος Πίτσιος. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή των εθελοντριών Χρυσάνθης Καλλονιάτη, Ευστρατίας Καρυοφύλλη, Άννας Κουνιάρη, Ειρήνης Σερέτη και Νίκης Σερέτη, που επιμελήθηκαν τις γευστικές δοκιμές και παρείχαν πληροφορίες για τα διατροφικά και τουριστικά στοιχεία των νησιών.
Η διοργάνωση έδωσε τη δυνατότητα ανάδειξης προϊόντων υψηλής διατροφικής και ποιοτικής αξίας, ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα και παράλληλα λειτουργώντας ως εργαλείο τουριστικής προώθησης των νησιών. Οι επισκέπτες ήρθαν σε άμεση επαφή με τα ιδιαίτερα brands της περιοχής και γνώρισαν από κοντά τον «θησαυρό» των προϊόντων που διαμορφώνουν τη γευστική ταυτότητα του Βορείου Αιγαίου.
Συνολικά 35 επιχειρήσεις από τα νησιά της Περιφέρειας έλαβαν μέρος, εκπροσωπώντας ένα ευρύ φάσμα παραγωγών και προϊόντων – από ποτοποιίες και οινοποιεία έως συνεταιρισμούς, εργαστήρια μελιού, ελαιολάδου, ζυμαρικών και παραδοσιακών γλυκισμάτων. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν επιχειρήσεις όπως οι “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”, “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”, “VAKAKIS WINES”, “CHIONY”, “ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.”, “ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ”, “ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ – ΨΑΡΑ”, “GIA … GIAMAS” και πολλές άλλες, που ενίσχυσαν με την παρουσία τους τη δυναμική του περιπτέρου.
Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του ομίλου ATTICA GROUP, με τις εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS” να στηρίζουν ακτοπλοϊκά τη μεταφορά των συμμετεχόντων και των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την Αττική.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.