Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ) Γιάννης Κουτσουδόντης και Ολυμπία Κουβαρά, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους, στην καθημερινότητα των νοσηλευτών στη δημόσια υγεία.
Ο Γιάννης Κουτσουδόντης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με απογοήτευση για τη διαχρονική υποβάθμιση του νοσηλευτικού επαγγέλματος:
“Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην Ευρώπη σε αναλογία νοσηλευτών ανά κάτοικο. Είμαστε τρεις νοσηλευτές ανά χίλιους κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οκτώ και ο απαιτούμενος για σωστή λειτουργία συστήματος υγείας είναι τουλάχιστον δεκαπέντε”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, στάθηκε στην αδυναμία της πολιτείας να προσελκύσει νέο ανθρώπινο δυναμικό:
“Το επάγγελμα είναι εξουθενωτικό και η αμοιβή εξευτελιστική. Οι απόφοιτοι νοσηλευτικών σχολών φεύγουν στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες και αξιοπρεπείς μισθούς. Στην Ελλάδα τα νοσοκομεία καταρρέουν από την έλλειψη προσωπικού”.
Στο Σκυλίτσειο, όπως είπε, οι καλυμμένες θέσεις νοσηλευτών φτάνουν μόλις το 55%, με μόλις 120 εργαζόμενους για 220 οργανικές θέσεις, και αυτό με επικουρικό προσωπικό.
“Χρειαζόμαστε άμεσα τουλάχιστον 40 νοσηλευτές. Το καλοκαίρι διπλασιάζεται ο πληθυσμός της Χίου και ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού”, προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσουδόντη, υπάρχουν εφικτές λύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αποφεύγει να εφαρμόσει:
“Θα μπορούσαν να δοθούν οικονομικά και θεσμικά κίνητρα – ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, πρόωρη συνταξιοδότηση, αύξηση μισθών. Λεφτά υπάρχουν – για άλλους σκοπούς”.
Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη σαφούς διαχωρισμού των καθηκόντων των νοσηλευτών, οι οποίοι πολλές φορές καλούνται να κάνουν εργασίες εκτός αντικειμένου.
“Δεν γίνεται οι νοσηλευτές να είναι και τραυματιοφορείς και γραμματείς και καθαριστές. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο”.
Ο κ. Κουτσουδόντης επεσήμανε και τη μεγάλη συμβολή των νοσηλευτών στην πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
“Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όσο περισσότεροι νοσηλευτές υπάρχουν σε κάθε βάρδια, τόσο μειώνονται οι λοιμώξεις και το κόστος περίθαλψης”, τόνισε.
Στο τέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου, όπως οι ΜΕΘ και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που λειτουργούν οριακά και κάτω από τα επιστημονικά προβλεπόμενα επίπεδα ασφαλείας.
Η Ολυμπία Κουβαρά χαρακτήρισε την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή ως “θεσμοθετημένο μνημόσυνο”:
“Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ακούμε λόγια, ευχές και χειροκροτήματα. Την επόμενη όλα ξεχνιούνται. Οι νοσηλευτές όμως συνεχίζουν να εργάζονται σε εξαντλητικές συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη αναγνώριση”.
Τόνισε πως το νοσηλευτικό προσωπικό στη Χίο κρατά όρθιο το νοσοκομείο, καλύπτοντας τεράστιες ανάγκες με προσωπικές υπερβάσεις:
“Πόσες φορές να αναπληρώσουμε ελλείψεις με το φιλότιμό μας; Πόσο να δουλεύουμε σε δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα;”, αναρωτήθηκε.
Κατέληξε λέγοντας πως αν δεν υπάρξει συντονισμένο σχέδιο για την ενίσχυση του επαγγέλματος, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία:
“Χωρίς νοσηλευτές, δεν υπάρχει νοσοκομείο, δεν υπάρχει περίθαλψη, δεν υπάρχει ΕΣΥ”.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.