Οι ειδήμονες του λαδιού γνωρίζουν ότι καλές παραγωγές δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο, αλλά χρονιά παρά χρονιά. Πέρσι η χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς και τα ελαιοτριβεία δεν ήταν η καλύτερη και η πιο αποδοτική, όμως το 2017 ήρθε για να τους αποζημιώσει.
Βοήθησε ο καιρός
Ο καιρός ήταν σύμμαχος εκείνων που επέλεξαν να κάνουν το λάδι της χρονιάς, καθώς έβρεξε τόσο- όσο. Οι βροχές που χρειάστηκαν τα δέντρα για να ποτιστούν έγιναν την κατάλληλη εποχή, με αποτέλεσμα τώρα που έχει ξεκινήσει ήδη η παραγωγή λαδιού, τα δέντρα ήταν στεγνά και απέδωσαν στον μέγιστο βαθμό.
Ο Στ. Μιχαηλίδης εξήγησε στον «π» ότι κάθε χρόνο μαζεύει τις ελιές του και παράγει το δικό του λάδι για το οικογενειακό τραπέζι. «Φέτος είναι καλή χρονιά, παραγωγική! Η ποσότητα που έβγαλα ήταν μικρή, αλλά εξαιρετικής ποιότητας», αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.
Κάμπος, Καλαμωτή, Αρμόλια
Οι περιοχέςΘυμιανών και Αγίου Μηνά υστέρησαν στην ποσότητα, λόγω ανομβρίας, αλλά κέρδισαν στην ποιότητα. Σε αντίθεση τα Βορειόχωρα, στην πλειοψηφίας τους, ο Κάμπος, η Καλαμωτή και τα Αρμόλιαποσοτικά τα πήγαν καλύτερα. Τα Μεστά, λόγω των πυρκαγιών που υπέστησαν, καθώς και το Πυργί, χωριά που συνήθως είναι στην κορυφή παραγωγικά, φέτος δεν ήταν η καλύτερη χρονιά τους.
Δάκος
Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η έλλειψη του δάκου. Παραγωγοί και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων αναφέρουν ότι το βασικότερο συστατικό του ποιοτικού λαδιού, χαμηλής οξύτητας, είναι η μη εμφάνιση δάκου. Όπως όλα δείχνουν τους έκανε το χατίρι και δεν εμφανίστηκε φέτος, μιας και οι καλοκαιρινοί βοριάδες τον έδιωξαν.
«Το καλύτερο λάδι των τελευταίων χρόνων»
«Σίγουρα είναι καλύτερη σοδειά η φετινή. Πέρσι γενικά δεν είχε ελιές, ο κόσμος δεν μάζεψε, δεν έκαναν πολλοί λάδι. Τα Καμπόχωρα έβγαλαν αρκετό λάδι. Οι οξύτητες που δίνουμε φέτος είναι πολύ μικρές. Από 0,3 μέχρι 1 μονάδα οξύτητας το πολύ», αναφέρει ο Β. Γιαννίρης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στον Κάμπο.
«Είναι το καλύτερο λάδι που έχω βγάλει ποτέ. Είχαμε χρόνια να δούμε τόσο καλή σοδειά, που να μην υπάρχουν «βαριά» λάδια. Οι οξύτητα λαδιού είναι μέχρι 2 μονάδες, η μεγαλύτερη που έβγαλα φέτος μέχρι στιγμής», συμπληρώνει ο Χρ. Κοσμίδης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στα Αρμόλια.
Η τιμή του ελαιολάδου και φέτος κυμαίνεται από 4 μέχρι 4,50 ευρώ το κιλό.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.