Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Χίος φιλοξενεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μεσογειακή Διατροφή και Συστήματα Τροφίμων», στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, μέσω της πρωτοβουλίας Study Abroad in Greece (SAiG) του μη κερδοσκοπικού οργανισμού CHORUS. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου 2025, επιδιώκει να αναδείξει τη σύνδεση της διατροφής με τον πολιτισμό και την κοινωνία, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια βιωματική εμπειρία γνωριμίας με την τοπική παραγωγή και τις γαστρονομικές παραδόσεις της Χίου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, 28 φοιτητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς, να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού και να βιώσουν την περίφημη χιώτικη φιλοξενία. Η εκπαίδευση περιλάμβανε θεωρητικά μαθήματα και πρακτικές δράσεις, πάντα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.
Η κορύφωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιουλίου στις 10:00 π.μ., στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, όπου οι φοιτητές θα παρουσιάσουν τις τελικές εργασίες τους, με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή. Οι παρουσιάσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της αξιολόγησής τους για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα και θα είναι για πρώτη φορά ανοικτές στο κοινό.
Οι εργασίες επικεντρώνονται στη σύγκριση των βασικών αρχών της Μεσογειακής Διατροφής με εκείνες άλλων περιοχών του κόσμου, αποτυπώνοντας μέσα από πρωτότυπα μενού και αναλύσεις, τη δυνατότητα αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών γαστρονομικών πολιτισμών. Μέσα από τις εργασίες τους, οι φοιτητές παρουσιάζουν προτάσεις για νέα πιάτα που συνδυάζουν την ελληνική παράδοση με τις κουζίνες του κόσμου, προωθώντας τον διάλογο των πολιτισμών μέσω της γεύσης.
Σε σχετική ανακοίνωση, η Study Abroad in Greece (SAiG) αναφέρει: «Η αποστολή μας είναι να δημιουργούμε γέφυρες μεταξύ τέχνης, εκπαίδευσης και κοινωνίας, ώστε διεθνείς φοιτητές και ανήσυχοι ερευνητές να ανακαλύπτουν την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία».
Η εκδήλωση, η οποία αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας αλλά και των επισκεπτών του νησιού, θα διαρκέσει έως τις 11:30 π.μ. και θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό κέρασμα, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις εμπνευσμένες από τις εργασίες των φοιτητών.
Η πρωτοβουλία SAiG, με έδρα την Ελευσίνα Αττικής, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που συνδυάζουν την επιστημονική γνώση με τη βιωματική εμπειρία, ενισχύοντας τον πολιτιστικό τουρισμό και τη διεθνή ακαδημαϊκή παρουσία της Ελλάδας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.